Podrà la Generalitat reduir l’atur a la meitat durant aquesta legislatura?


Taxes d'atur per a Catalunya i Espanya

Taxes d'atur per a Catalunya i Espanya

En unes recents declaracions, el flamant conseller d’Empresa i Ocupació va posar-se com a compromís personal la reducció a la meitat de la taxa d’atur durant aquesta legislatura. Factible o utopia?

Malauradament crec que serà un objectiu difícil d’assolir si no canvien unes quantes coses que escapen al control del govern català. Si ens fixem en l’evolució de la taxa d’atur (en aquest cas hem agafat l’Enquesta de Població Activa com a referència) i la comparem amb la mitjana espanyola, podem apreciar com existeix una correlació gairebé perfecta, estant la taxa d’atur catalana entre 2 i 3 punts per sota de la mitjana espanyola. Únicament en  la primera fase de a crisi al 2008, la taxa catalana s’apropà a l’espanyola, degut a la forta destrucció d’ocupació al sector industrial, el qual té una major presència a Catalunya.

Aquesta correlació no és casual. Es deu sobretot a factors institucionals comuns al conjunt de l’estat espanyol. Catalunya, per exemple, no té competències per modificar els tipus de contracte, o per alterar la quantia i durada dels subsidis de desocupació.  Això implica que només es pugui jugar amb eines menors, com el paper que pot jugar el Servei d’Ocupació de Catalunya o determinades polítiques de foment de l’activitat emprenedora.

En altres paraules, és possible que l’actuació de la conselleria en aquests ambits pugui reduir en dos o tres punts la taxa d’atur, cosa que ja serà laudable. Però la reducció més forta vindrà per dues bandes: la primera, una reforma profunda del mercat de treball a nivell estatal que permeti abandonar la persistència de les altes taxes d’atur i la dualització del mercat; la segona, la millora de l’economia mundial, i en especial europea, el que es traduirà en una millora del sector exterior (les nostres empreses vendran més a l’exterior i els turistes estrangers vindran més i gastaran més a casa nostra).

Molt probablement el Conseller Mena ja té en compte que la millora del sector exterior serà un fet, i que això contribuirà a reduir la taxa d’atur en un context d’atonia de la demanda interna. La clau doncs serà l’element institucional. I veient com han anat els darrers temps, jo no confiaria massa en una millora radical en aquest apartat. Tant de bo m’equivoqui!

Anuncis

2 pensaments sobre “Podrà la Generalitat reduir l’atur a la meitat durant aquesta legislatura?

 1. mirant el gràfic, si ara estem a 18%, en 4 anys hauriem d’estar a 9%, només un 2-3% superior a l’atur de l’època del boom immobiliari que “anava tant bé”. Algú creu que s’aconseguirà? A on recol.locarà a tots la gent que ocupava el sector immobiliari? Potser fa les declaracions per generar optimisme, per demostrar que té molte ganes de treballar… i això és bo, mentre no li faci perdre credibilitat.

  • Martí,

   Una part important de la destrucció de llocs de treball s’ha produït a la indústria. En aquest sector han convergit diversos factors: la crisi mundial, els efectes més o menys retardats de la globalització, i una excessiva dependència de la construcció residencial com a client final. El primer factor farà que l’ocupació a una part de la indústria torni a créixer aviat, si no ho està fent ara. I el segon i tercer factor obligarà a reinventar-se a les indústries. Si s’aconsegueix, podem recuperar una part d’aquests aturats.

   Un altre sector intensiu en mà d’obra és el relacionat amb el turisme, el qual també està sotmès a fortes pressions competitives i que també s’està recuperant a bon ritme. Ara, el que li cal al turisme és competir en diferenciació del producte més que competència en preus. I diferenciació és incompatible amb mà d’obra escassament qualificada.

   Merci pel teu comentari!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s