Perspectives turístiques per al 2010: menys visitants estrangers, però més gastadors


Una de les claus de la recuperació econòmica a Espanya pot venir per l’evolució de l’activitat turística. El fet que a molts mercats europeus ja s’estigui recuperant l’economia, encara que sigui de manera molt feble, pot fer abrigar l’esperança d’una bona temporada turística que ajudi a compensar l’atonia de la demanda local. Com evolucionarà l’activitat turística enguany? L’Index UAB d’Activitat Turística 2010 ens dóna algunes pistes.

Per al conjunt d’Espanya es preveu que el nombre de turistes caigui un modest 0,2%. Aquest percentatge, però, serà més gran en el cas de Catalunya, on la caiguda pot arribar a situar-se en el 4%. Bona part d’aquests mals resultats és atribuïble a l’evolució dels mercats britànic, italià o alemany, els quals presentaran taxes de reducció superiors al 6% en el cas català.

A què es deu aquesta forta caiguda? Si mirem les perspectives d’estada mitjana, s’observa però que aquesta augmentarà lleugerament (un 2,1% a Catalunya). Aquesta tendència del creixement de les estades mitjanes ja va teni lloc l’any passat, justament quan es va iniciar la caiguda en el nombre de turistes. Una possible explicació d’aquestes xifres divergents pot ser que la molt negativa evolució del turisme de “city breaks” que tant es van popularitzar a mitjans de la dècada gràcies sobretot a les línies de baix cost. Passat l’efecte novetat i amb uns preus dels bitllets en ascens continu és previsible que aquest tipus de turisme estigui tornant a un cert punt d’equilibri.

Finalment cal revisar una tercera variable, que de fet és la més rellevant: la despesa. En termes de despesa diària per turista s’estima una caiguda lleugera (-1,4%), el que unit al creixement de l’estada fa que la despesa per turista augmenti un 0,7%. I, combinant-ho amb l’evolució del nombre de turistes, farà que la despesa total caigui un 3,4%, fins als 9.283 milions d’euros.

Males perspectives? No necessàriament. Fins ara només s’ha comentat l’evolució del turisme estranger. És previsible, però, que el turisme interior augmenti significativament a causa de la crisi. Malauradament les dades no permeten fer previsions acurades i comparables amb les presentades anteriorment, el que permetria obtenir una xifra d’evolució global. També, però, cal qüestionar-se si l’estratègia que es va seguir fa uns anys (basada en molts turistes i poca estada i despesa) ja ha arribat als seus límits i no caldria apostar per noves estratègies per captar i retenir turisme que permeti mantenir, i fins i tot augmentar la despesa turística.

Anuncis

2 pensaments sobre “Perspectives turístiques per al 2010: menys visitants estrangers, però més gastadors

  1. Supongo que en las próximas semanas tendremos unos primeros datos de los resultados de la campaña de verano.
    Por cierto… para que la gente gaste, sería bueno que los precios les resultasen atractivos… Un servidor hace compras en el extranjero cuando cree que lo que compra le resulta más barato que aquí (tecnología o ropa, por ejemplo).
    Aquí, el sector servicios tiene unos precios demasiado altos (para turista y no turista) y el “retail” tampoco es que sea barato, por lo que el turista gasta (cada vez más) sólo lo que necesita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s