Els MBA i les dones directives


La setmana passada se celebrà a la Llotja de Mar una jornada que sota el nom “Captant el talent femení per a les organitzacions de futur” volia analitzar quins factors frenaven la presència de les dones en els quadres de comandament de les empreses. Durant la jornada s’aprofità per presentar oficialment l’estudi sobre la presència de les dones en programes MBA i les seves implicacions sobre la funció directiva. L’estudi parteix d’una premisa: les dones, tot i constituir el 60% de la població amb estudis superiors en els trams d’edat de 25 a 45 anys, encara són una minoria entre els participants dels programes MBA. Així, a la majoria d’escoles de negocis, el percentatge de dones que participen en els programes se situa entre el 25 i el 40%, una xifra que encara baixa més si ens referim als programes executius.

Quines causes podien explicar aquesta aparent paradoxa? Davant d’aquesta situació què cal fer? Aquestes foren les pregunta que es transmeté als ponents. Sobre les causes, es va evidenciar un ampli consens en què bona part del problema és de cicle vita. Les dones s’enfronten molts cops a tres decisions simultànies de gran importància. tenir fills, promocionar a l’empresa, i fer un programa MBA.

Menys unànime fou la resposta sobre quines solucions calia adoptar. Si bé algunes veus creien necessàries algunes mesures com habilitar guarderies a les escoles de negocis per facilitar la conciliació d’estudi i família, altres anaven més enllà i parlaven obertament de canvi de paradigma de les relacions professionals. Així, s’incidí molt en la millora de la gestió del temps, tant en la programació de reunions com en l’abandonament de la “cultura de la presencialitat” en favor de la “cultura dels resultats”.

Tot plegat un interessant debat que no ha fet més que començar i que no afecta únicament a les dones. Les organitzacions del segle XXI res tindran a veure amb les del segle XX, perquè els treballadors del segle XXI mostren ja més diversitat que mai.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s