Pagarès al 10%


anuncio1Durant l’any 2009 Nueva Rumasa ha realitzat una intensa campanya d’oferta de pagarès amb una rendibilitat del 8% anual. Aquesta agressiva oferta, acompanyada també d’una agressiva publicitat, ha generat tota mena de comentaris, alguns dels quals qüestionant obertament la solvència d’aquesta operació. El fet de què es tracti d’una operació opaca en termes regulatoris (al no negociar-se en mercats secundaris queda fora del radar de la CMNV), i algunes maneres exòtiques de garantir l’operació (per exemple, utilitzant les reserves de brandy com a col·lateral), no han fet més que alimentar les sospites, fins al punt de què la pròpia CNMV ha emès alguna circular demanant als potencials inversors que tinguin la màxima cura a l’hora d’invertir.

Cal sospitar d’aquesta inversió financera? La veritat és que els emissors no ho han posat massa fàcil en termes de transparència informativa.  Però també és cert que aquesta emissió de pagarès és similar a d’altres que realitzen empreses més o menys grans que no cotizen a la borsa. Per exemple, uns coneguts grans magatzems utilitzen regularment aquest mecanisme oferint rendibilitats, que sense igualar aquesta, són també força altes.  També una coneguda cadena de gimnasos barcelonina utilitzà aquest sistema (en aquest cas en forma d’obligacions a cinc anys) quan va incorporar nous gimnasos. Val a dir que en cap d’aquests dos casos brillava la transparència informativa.

L’advertiment de la CNMV té més a veure amb curar-se en salut,  informant als potencials inversors de què el 10% de rendibilitat comporta  una sèrie de riscos, tant des d’un punt de vista de liquiditat com també des d’un punt de vista de solvència. En altres paraules, que cap inversor pugui afirmar que no se l’havia informat dels riscos de l’operació. I la veritat la CNMV fa molt ben fet. Ja hem tingut massa casos d’inversors que, després de perdre inversions que prometien rendibilitats molt superiors a les del mercat, volien que l’Estat els compensés creant un fons per als damnificats. I fins i tot algun polític els va fer cas…anuncio1

Durante el año 2009 Nueva Rumasa ha realizado una intensa campaña de oferta de pagarés con una rentabilidad del 8% anual. Esta agresiva oferta, acompañada también de una agresiva publicidad, ha generado todo tipo de comentarios, algunos de los cuales cuestionando abiertamente la solvencia de esta operación. El hecho de que se trate de una operación opaca en términos regulatorios (al no negociarse en mercados secundarios queda fuera del radar de la CMNV), y algunas formas exóticas de garantizar la operación (por ejemplo, utilizando las reservas de brandy como colateral), no han hecho más que alimentar las sospechas, hasta el punto de que la propia CNMV ha emitido alguna circular pidiendo a los potenciales inversores que tengan el máximo cuidado a la hora de invertir.

Hay que sospechar de esta inversión financiera? La verdad es que los emisores no lo han puesto demasiado fácil en términos de transparencia informativa. Pero también es cierto que esta emisión de pagarés es similar a otros que realizan empresas más o menos grandes que no cotiza en bolsa. Por ejemplo, unos conocidos grandes almacenes utilizan regularmente este mecanismo ofreciendo rentabilidades, que sin igualar esta, son también bastante altas. También una conocida cadena de gimnasios barcelonesa utilizó este sistema (en este caso en forma de obligaciones a cinco años) cuando incorporó nuevos gimnasios. Cabe decir que en ninguno de estos dos casos brillaba la transparencia informativa.

La advertencia de la CNMV tiene más que ver con curarse en salud, informando a los potenciales inversores de que el 10% de rentabilidad conlleva una serie de riesgos, tanto desde un punto de vista de liquidez como también desde un punto de vista de solvencia. En otras palabras, que ningún inversor pueda afirmar que no se le había informado de los riesgos de la operación. Y la verdad la CNMV hace muy bien. Ya hemos tenido demasiados casos de inversores que, tras perder inversiones que prometían rentabilidades muy superiores a las del mercado, querían que el Estado les compensara creando un fondo para los damnificados. E incluso algún político les hizo caso

Anuncis

6 pensaments sobre “Pagarès al 10%

  1. Efectivament… la idea és “ya os lo advertí, luego no os quejeis”… Ara bé… no estaria malament que això es realitzés en tots els casos, i no només en una part d’ells.

  2. Gracias David, justamente estaba por evaluar esta alternativa…pero como tu dices, no hay demasiada inforamción.
    Saludos
    Hernán

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s