La (relativa) importància del sector de l'automòbil


general motorsjpg Durant els darrers mesos hem assistit a una onada d’intervencions estatals en el sector de l’automoció, greument tocat per la crisi econòmica. Des de ajuts per a la compra d’automòbils, fins a l’adquisició d’empreses, passant per plans de reducció de la càrrega salarial basats en la prejubilació, els governs han ajudat de moltes maneres a aquest sector. En alguns casos s’han aixecat veus qüestionant que es faci a l’automoció, però en canvi, no s’hagi fet el mateix en altres sectors de l’economia. La justificació que s’ha vingut donant és la importància quantitativa que té el sector de l’automoció sobre l’economia.

Les dades però, relativitzen aquesta importància. Setmanes enrere Business Week va publicar un gràfic on es mostrava el pes que ha tingut el sector de l’automoció sobre el conjunt de l’economia dels Estats Units al llarg de les darreres quatre dècades. La sèrie, que per cert ajusta força bé el cicle econòmic, mostra que fins i tot a les millors èpoques del sector, als seixanta i setanta, aquest no va arribar a representar més del 5% de l’economia dels Estats Units. I això combinant no només la producció d’automòbils i altres vehicles de motor, sinó també la distribució.

Potser la resposta a la pregunta passa no tant pel volum agregat, sinó pel fet de què la producció està molt concentrada en un nombre reduït d’empreses, al voltant de les quals gravita la resta del sector. I quan el nombre d’agents en un sector és reduït, els incentius al lobbisme augmenten força.general motorsjpg

Durante los últimos meses hemos asistido a una oleada de intervenciones estatales en el sector de la automoción, gravemente tocado por la crisis económica. Desde ayudas para la compra de automóviles, hasta la adquisición de empresas, pasando por planes de reducción de la carga salarial basados en la prejubilación, los gobiernos han ayudado de muchas maneras a este sector. En algunos casos se han levantado voces cuestionando que se haga en la automoción, pero no así en otros sectores de la economía. Éstas se han justificado por la importancia cuantitativa que supuestamente tiene el sector de la automoción sobre la economía.

Los datos sin embargo, relativizan esta importancia. Semanas atrás Business Week publicó un gráfico donde se mostraba el peso que ha tenido el sector de la automoción sobre el conjunto de la economía de Estados Unidos a lo largo de las últimas cuatro décadas. La serie, que por cierto ajusta bastante bien el ciclo económico, muestra que, incluso en las mejores épocas del sector, a los sesenta y setenta, éste no llegó a representar más del 5% de la economía de los Estados Unidos. Y esto combinando no sólo la producción de automóviles y otros vehículos de motor, sino también la distribución.

Quizás la respuesta a la pregunta pasa no tanto por el volumen agregado, sino porque la producción está muy concentrada en un número reducido de empresas, alrededor de las cuales gravita el resto del sector. Y cuando el número de agentes en un sector es reducido, los incentivos al lobbismo aumentan de manera significativa…

Anuncis

3 pensaments sobre “La (relativa) importància del sector de l'automòbil

 1. Salva,

  Em penso que les dades ja tenen en compte la indústria auxiliar de l’automòbil. El que podria passar és que no tinguéssim en compte indústries d’altres sectors que proveïssin la indústria de l’automòbil. M’he mirat les dades a la taula input-output de l’economia dels Estats Units i es tracta d’una xifra anecdòtica (no arriba al 0,5% del valor dels inputs). Merci pel recordatori del post. Continuo pensant que aquestes injeccions de diners a l’automòbil, com els ajuts a la banca, únicament estan perpetuant situacions d’ineficiència. Caldria ser tan valent com quan es va decidir dècades enrere tancar mines, plantes siderúrgiques o drassanes.

 2. Hola
  Crec que és un error actuar protegint un sector en funció del seu pes econòmic. Personalment el sector de l’automòbil tal i com està plantejat actualment te que morir i s’està morint. Ja no hi caben més cotxes a les nostres ciutats i carreteres. Bàsicament la producció de cotxes tindria solament que compensar les baixes.
  Hem de fabricar productes útils i necessaris. Subvencionar la compra d’un vehicle nou per que consumeix menys que el vell és aberrant. Es que ningú sap el que és la motxilla ecològica d’un producte?. Per que no es fabriquen vehicles elèctrics competitius?. Per que no s’instal·len plaques solars al Marroc on són un 30% més eficients que aquí?.

  La subvenció solament crea ineficiència sigui del tipus que sigui, i vingui d’on vingui.

  Salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s