SMS a 11 cèntims a la UE, llevat d'Espanya


Des de fa uns dies ja és possible enviar SMS arreu de la Unió Europea a 11 cèntims el missatge, gràcies a la iniciativa de la Comissió Europea. S’acaba així un dels més lucrosos (i escandalosos) negocis que havien mantingut les operadores de telefonia. Aquesta rebaixa però, no s’aplica als SMS nacionals, que continuaran valent 15 cèntims el missatge per a la immensa majoria d’usuaris. Segons sembla, la CMT, organisme regulador, s’ha rentat les mans i ha dit que de moment no forçarà rebaixes.

Increïble? Una mica. Si atenem a la literalitat del que se’ns ha venut, si envio un SMS de Barcelona (que se suposa que és dins de la UE) a Sabadell (que també se suposa és dins de la UE), el que caldria aplicar seria la tarifa d’11 cèntims, i no pas la de 15 cèntims. Sembla però, que el redactat oficial és un altre, i que només afecta als acords d’itinerància.

De moment tocarà pagar els SMS a 15 cèntims, llevat de què un opti per canviar d’operador i buscar-ne un (que n’hi ha) que ofereixen els SMS a preus substancialment inferiors.Desde hace unos días ya es posible enviar SMS toda la Unión Europea a 11 céntimos el mensaje, gracias a la iniciativa de la Comisión Europea. Se termina así uno de los más lucrosos (y escandalosos) negocios que habían mantenido las operadoras de telefonía. Esta rebaja sin embargo, no se aplica a los SMS nacionales, que continuarán valiente 15 céntimos el mensaje para la inmensa mayoría de usuarios. Al parecer, la CMT, organismo regulador, se ha lavado las manos y ha dicho que de momento no forzará rebajas .

Increíble? Un poco. Si atendemos a la literalidad de lo que se nos ha vendido, si envío un SMS de Barcelona (que se supone que es dentro de la UE) en Sabadell (que también se supone es dentro de la UE), lo que habría que aplicar sería la tarifa de 11 céntimos, y no la de 15 céntimos. Parece sin embargo, que el redactado oficial es otro, y que sólo afecta a los acuerdos de itinerancia.

De momento tocará pagar los SMS a 15 céntimos, salvo que uno opte por cambiar de operador y buscar uno (que hay) que ofrecen los SMS a precios sustancialmente inferiores.

Anuncis

3 pensaments sobre “SMS a 11 cèntims a la UE, llevat d'Espanya

 1. Hola David,

  La CMT no s’ha rentat les mans en aquest assumpte. El seu president, Reinaldo Rodríguez, va dir en roda de premsa (d’on surten aquestes declaracions, encara que el periodista no ho digui) que lamentava molt aquesta situació. Pero que ni la CMT ni els reguladors nacionals podien fer res en aquells països de la UE on es produís aquesta situació.

  La CMT no pot tocar els preus minoristes del SMS perque és un mercat que està lliberalitzat, és a dir, els agents poden fixar els preus lliurement. La Comissió Europea, per la seva banda, va imposar una regulació de preus minoristes per al roaming i els SMS en itinerància (rebaixant-los considerablement) però continúa obligant al reguladors nacionals (la CMT i la resta) a determinar (en un análisi que s’ha de presentar a Brusel-les cada dos anys) si els mercats dels SMS funcionen o no en competència dins el mercats nacionals.

  La propia CE va aprovar l’últim anàlisi del SMS nacionals on es deia que a Espanya aquest mercats estaven en competència, pero desprès va imposar una norma a un nivell superior que crea incongruències amb la situació nacional.

  És a dir, els reguladors nacionals ara tenen les mans lligades : ja que la propia regulació imposada per les directives de la UE (análisi de mercats) els impedeix actuar en els mercats minoristes (preus finals) si aquest resulten competitius.

  Per últim, solament volem aclarar que de tots els preus de les telecomunicacions, l’únic que queda regulat en el tram minorista és la cuota d’abonament de Telefònica, que la CMT ha mantingut congelada en els dos últim anys. Això vol dir que la resta de tarifes minoristes les fixen directament les companyies.

  Salutacions cordials

 2. Hola,

  Primer de tot agrair-te la teva participació i també haver pogut descobrir el vostre blog. Tal i com havia escrit al post, penso que una part de l’assumpte es tracta de la transmissió del tema que han fet els periodistes, i de fet apuntava a què es tractava de qüestions tècniques.

  Ara bé, anant al nucli del problema, aquí es dona una situació paradoxal: teòricament és un mercat en competència on el preu del producte és superior al preu regulat pel cas d’itinerància. Aquesta situació només pot venir (a) perquè el preu de l’SMS regulat està sota el preu de cost o (b) perquè el preu del SMS a Espanya és molt superior al que dictaria la competència, el que implica que podria indicar que el mercat no és plenament competitiu. Jo sospito que la resposta pot estar a la segona opció.

  De tota manera, i en això dono la raó a la CMT, qui vulgui utilitzar SMS a bon preu té ja un bon nombre d’empreses que li permeten enviar SMS a 8 o 9 cèntims el missatge sense acceptar compromisos extres (permanència, despesa mínima, etc..).

  Salutacions cordials

 3. La resposta, efectivament, és la segona opció 🙂

  Però com bé dius, alternatives hi han… I motius per queixar-se també. Cal, doncs, actuar (doblement) en conseqüència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s