La nova Spanair va ben encaminada


spanairMica en mica i amb una ressonància mediàtica discreta s’està reconfigurant Spanair. Encara no ha passat mig any des de que un grup d’inversors catalans comprés la majoria del capital a SAS, empresa que en aquells moments tenia la totalitat de les accions. Quedava enrere una llarga fase d’incertesa, combinada amb una forta crisi i una fatalitat aèria, que aconsellava fer un canvi de look, però també d’estratègia. En poc més d’un mes s’ha presentat el nou logotip (escollit per votació popular), i s’ha començat a operar des de la nova terminal de l’aeroport de Barcelona.

Personalment crec que la nova Spanair va ben encaminada per tres motius:

1. Ha apostat per ser una aerolínia tradicional i no una low-cost: la temptació per intentar ser una low-cost era important, però una companyia com Spanair no pot permetre’s una aposta d’aquest tipus. L’estructura de costos  de l’empresa, i el fet d’existir un bon nombre de competidores que copen tots els diferents submercats de la low cost

2. Ha apostat decididament per ser una companyia barcelonina: part del problema d’Spanair és que pretenia emular a Iberia a escala interior. El negoci actual, en canvi, està a Barcelona, plaça de la qual s’ha anat replegant l’aerolínia de bandera, deixant un buït que les low-cost ni poden ni volen assumir. Concentrar els esforços a Barcelona, amb tot el que representa, era la millor alternativa per captar i retenir una important base de clients.

3. Vol apostar per fer vols transoceànics amb Sudamèrica com a target. Independentment dels desitjos, la realitat és que poden existir un nombre limitat de vols transoceànics, la majoria dels quals haurien d’anar destinats al continent americà. En aquest context, destaca l’aposta a mig termini pel mercat brasiler, un importantíssim mercat emergent que ofereix un bon nombre d’oportunitats  per a les empreses, i per tant un potencial alt nombre de vols de negocis.

Els tres motius per ells mateixs no garantiran la pervivència/èxit de l’empresa, però sí que poden ajudar-hi de manera poderosa. El fet que aquest canvi s’hagi fet en uns temps econòmicament força difícils no ajuda massa, però també garanteix una tranquilitat a l’hora de realitzar un procés de reordenació estratègia que difícilment s’hauria tingut en els moments de bonança de fa dos o tres anys.spanairPoco a poco y con una resonancia mediática discreta se está reconfigurando Spanair. Todavía no ha pasado medio año desde que un grupo de inversores catalanes comprendido la mayoría del capital a SAS, empresa que en aquellos momentos tenía la totalidad de las acciones. Quedaba atrás una larga fase de incertidumbre, combinada con una fuerte crisis y una fatalidad aérea, que aconsejaba hacer un cambio de look, pero también de estrategia. En poco más de un mes se ha presentado el nuevo logotipo ( elegido por votación popular ), y se ha empezado a operar desde la nueva terminal del aeropuerto de Barcelona .

Personalmente creo que la nueva Spanair va bien encaminada por tres motivos:

1. Ha apostado por ser una aerolínea tradicional y no una low-cost: la tentación para intentar ser una low-cost era importante, pero una compañía como Spanair no puede permitirse una apuesta de este tipo. La estructura de costes de la empresa, y el hecho de existir un buen número de competidores que copan todos los diferentes submercats de la low cost

2. Ha apostado decididamente por ser una compañía barcelonesa: parte del problema de Spanair es que pretendía emular a Iberia a escala interior. El negocio actual, en cambio, está en Barcelona, plaza de la cual se ha ido replegándose la aerolínea de bandera, dejando un vacío que las low-cost ni pueden ni quieren asumir. Concentrar los esfuerzos en Barcelona, con todo lo que representa, era la mejor alternativa para captar y retener una importante base de clientes.

3. Quiere apostar por hacer vuelos transoceánicos con Suramérica como target. Independientemente de los deseos, la realidad es que pueden existir un número limitado de vuelos transoceánicos, la mayoría de los cuales deberían ir destinados al continente americano. En este contexto, destaca la apuesta a medio plazo por el mercado brasileño, un importantísimo mercado emergente que ofrece un buen número de oportunidades para las empresas, y por tanto un potencial alto número de vuelos de negocios.

Los tres motivos por sí mismo no garantizarán la pervivencia / éxito de la empresa, pero sí que pueden ayudarte de manera poderosa. El hecho de que este cambio se haya hecho en unos tiempos económicamente muy difíciles no ayuda demasiado, pero también garantiza una tranquilidad a la hora de realizar un proceso de reordenación estrategia que difícilmente se habría tenido en los momentos de bonanza de hace dos o tres años.

Anuncis

6 pensaments sobre “La nova Spanair va ben encaminada

  1. Tant de bó els funcioni… tot i així crec que no els resultarà gens senzill… El que està clar és que no busquen la competència, sinó aquells mercats no atesos. Cosa lògica però que fa que passem d’un monopoli de Ibèria a un oligopoli.
    Veurem com marxarà…

  2. Daniel,

    Estic d’acord amb tu que ho tenen complicat en el context actual. Però sóc optimista en el sentit de què les passes que han donat han estat les adequades. Espero que els funcioni i que la gent els doni una mica de crèdit.

  3. Recorden quan es van inaugurar els vols a Mèxic? AeroMexico el servia 6 dies a la setmana, un vol cada dia en cada sentit. Ara només queden dos vols a la setmana. Barajas ha acaparat la línia.

  4. De moment estan fent una bona feina amb el client habtiual i eventual. La batalla està en garantir que algunes empreses, que tenen contractes preferencials amb Iberia, es passin a Spanair.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s