Un impost sobre la generació d'obesitat


L’obesitat constitueix a molts països un problema de salut pública de primera magnitud. Aquest fet, unit a la factura sanitària que comporta,  ha motivat que alguns economistes i policy makers hagin plantejat l’establiment d’impostos sobre menjars i begudes amb un excés de sucres , greixos, o sal.  La idea ja fa anys que circula, com ho prova aquesta carta al setmanari Business Week de l’any 1997.

Recentment han sorgit iniciatives legislatives animades a establir impostos sobre les màquines de vending, les quals majoritàriament proveeixen d’articles que caurien en la categoria de “generadors d’obesitat”.  S’ha parlat d’un tipus impositiu del 18%. 

Seria econòmicament desitjable un impost d’aquestes característiques?

  • Per una part ens trobem amb un problema clar d’externalitats negatives. Els fabricants de productes alimentaris utilitzen productes que els són econòmics però que generen problemes de salut als consumidors, generant al seu torn un problema de salut pública. L’impost permetria que els fabricants internalitzessin aquest cost, decantant-se per productes o tècniques no tan econòmiques, però més saludables.
  • Per altra banda, sorgeixen els dubtes d’aplicabilitat pel que fa a quins productes serien elegibles i quins romandrien exempts. On es posa la barrera?
  • Finalment un tercer aspecte a tenir en compte: imposant impostos sobre el vending podem no assolir el nostre objectiu final, ja que la distribució pot derivar-se cap a altres canals alternatius.

Malgrat tot, potser és millor un impost sobre les màquines de vending que no pas la prohibició directa del vending a establiments escolars o culturals, tal i com ja passa a parts d’Estats Units.La obesidad constituye en muchos países un problema de salud pública de primera magnitud. Este hecho, unido a la factura sanitaria que conlleva, ha motivado que algunos economistas y policy makers hayan planteado el establecimiento de impuestos sobre comidas y bebidas con un exceso de azúcares, grasas o sal. La idea ya hace años que circula, como lo prueba esta carta en el semanario Business Week del año 1997

Recientemente han surgido iniciativas legislativas animadas a establecer impuestos sobre las máquinas de vending, las cuales mayoritariamente proveen de artículos que caerían en la categoría de “generadores de obesidad”. Se ha hablado de un tipo impositivo del 18%. 

¿Sería deseable desde un punto de vista de eficiencia económica  un impuesto de estas características? 

  • Por una parte nos encontramos con un problema de externalidades negativas. Los fabricantes de productos alimentarios utilizan productos que les son económicos pero que generan problemas de salud a los consumidores, generando a su vez un problema de salud pública. El impuesto permitiría que los fabricantes internalizar este coste, decantándose por productos o técnicas no tan económicas, pero más saludables. 
  • Por otra parte, surgen las dudas de aplicabilidad en cuanto a qué productos serían elegibles y cuáles permanecerían exentos. Donde se pone la barrera? 
  • Finalmente un tercer aspecto a tener en cuenta: imponiendo impuestos sobre el vending podemos no alcanzar nuestro objetivo final, ya que la distribución puede derivarse hacia otros canales alternativos. 

Sin embargo, quizá sea mejor un impuesto sobre las máquinas de vending que la prohibición directa del vending en establecimientos escolares o culturales, tal y como ya ocurre en partes de Estados Unidos.

Anuncis

Un pensament sobre “Un impost sobre la generació d'obesitat

  1. Es impresionante como al final, las soluciones de muchísimos aspectos pasan por coartar opciones (no me atrevo a calificar de libertades). Más que prohibir cosas, ¿no sería mejor que los productos del vending (en escuelas) sean seleccionados a base de criterios técnicos-dietéticos?. Entonces quizás veríamos que muchas de las ideas preconcebidas no dejan de ser prejuicios (interesados) acerca de cierta clase de productos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s