Bombetes i plan E


800px-energiesparlampe_01aEl ministre Sebastián no para de donar-nos sorpreses. Després de la demanda d’augmentar el consum de productes espanyols, ara ha anunciat la distribució massiva de bombetes de baix consum. Tots els ciutadans tindran dret a una per any, la qual es podrà recollir a les oficines de correus. Coses de la vida, el 100% de les bombetes que s’utilitzaran necessàriament seran importades, ja que la darrera fàbrica de bombetes de característiques similars, situada a La Garriga, va haver de tancar les portes l’any 2004 per la competència dels xinesos (i això malgrat els forts aranzels que experimentaven les importacions d’aquest producte).

Personalment crec que hi havia millors maneres de fomentar l’estalvi energètic. Per exemple, fent una promoció decidida de l’energia solar tèrmica per a usos sanitaris i de calefacció, especialment en instal·lacions i edificis públics. Aquesta inversió persegueix els mateixos objectius que la distribució de bombetes, però alhora genera ocupació, ja que bona part del cost d’una instal·lació és el valor afegit per l’empresa que ho instal·la. A més, millora la balança comercial, degut a què redueix la dependència energètica del petroli i/o gas, alhora que és menys dependent de les importacions que no pas la proposta de les bombetes. Una iniciativa semblant hauria estat un pla de reducció del consum energètic i de  la contaminació lumínica generada per l’enllumenat públic.

L’únic avantatge que li trobo a aquesta mesura és el seu benefici electoral: 20 milions de bombetes poden donar més vots que subvencionar 10.000 instal·lacions d’energia solar tèrmica. Però els beneficis electorals són privats, i aquí el que teòricament es persegueix és el bé públic…800px-energiesparlampe_01a

El ministro Sebastián no para de darnos sorpresas. Tras de la demanda de aumentar el consumo de productos españoles, ahora ha anunciado la distribución masiva de bombillas de bajo consumo. Todos los ciudadanos tendrán derecho a una por año, que se podrá recoger en las oficinas de Correos. Cosas de la vida, el 100% de las bombillas que se utilizarán en esta campaña  necesariamente serán importadas, ya que la última fábrica de bombillas de características similares, situada en La Garriga, tuvo que cerrar las puertas en el año 2004 por la competencia de los chinos (y ello a pesar de los fuertes aranceles que experimentaban las importaciones de este producto). 

Personalmente creo que había mejores maneras de fomentar el ahorro energético. Por ejemplo, haciendo una promoción decidida de la energía solar térmica para usos sanitarios y de calefacción, especialmente en instalaciones y edificios públicos. Esta inversión persigue los mismos objetivos que la distribución de bombillas, pero a la vez genera empleo, ya que buena parte del coste de una instalación es el valor añadido para la empresa que lo instala. Además, mejora la balanza comercial, puesto que reduce la dependencia energética del petróleo y / o gas, al tiempo que es menos dependiente de las importaciones que la propuesta de las bombillas. Una iniciativa similar hubiera sido un plan de reducción del consumo energético y de la contaminación lumínica generada por el alumbrado público.

La única ventaja que veo en la medida del ministro Sebastián es su rédito electoral: 20 millones de bombillas gratis pueden dar más votos que 10.000 instalaciones de agua corriente sanitaria. Pero los beneficios electorales son privados, y aquí lo que se persigue (en teoría) es el bien público…

Anuncis

5 pensaments sobre “Bombetes i plan E

 1. 1 bombilla/ciudadano/año? interesante…
  Enviarán un vale? Habrá una base de datos interconectada para que se sepa si uno ya ha “cogido” su bombilla o no?
  Porqué entonces 20 millones si en España viven más del doble?
  Investigaremos el asunto…
  🙂

 2. Hola
  Aquí podreu veure el que penso de les bombetes de baix consum.
  http://renquejant.blogspot.com/

  Hi ha masses interessos en implantar aquests tipus e bombetes, però no és or tot el que enlluerna.
  La “moxila ecológica ” que penja d’aquest sistema d’enllumenat no és millor que de les bombetes de tota la vida. Jo crec més en la tecnologia LED. el problema és que no hi ha interes en la seva comercialització a gran escala tant pel seu baix consum com per la seva durabilitat. La tecnologia ja està disponible des de fa temps.

  Salut

 3. Daniel,

  Em sembla que la distribució de bombetes es fa en funció de les llars. Segons les estadístiques el nombre de llars és lleugerament superior als 20 milions.

  Renquejant,

  Com molt bé comentes, aquestes làmpades no són la solució definitiva. Planteges a més un problema interessant: si una tecnologia imperfecta pot acabar fent ombra a una tecnologia superior, com temps enrere va passar amb l’ADSL i el cable.

 4. Certament David l’has encertada de ple en la comparació. Gràcies a aquesta gran decissió que algú va prendre, tindrem un endarreriment de 10 anys en tecnologies de comunicació, i tot per aconseguir que Timofónica sigués un “Campeón Nacional” com diuen en els “mentideros nacionales”.
  El que passa és que lo de les bombetes de b.c. és pitjor. Per que ja ens estan invain centenars de milions de bombetes a baix preu (encara que no tant baix com sembla) que venen de no se sap on, o sí, amb baix rendiment i baixa durabilitat, i que en el 99% van a l’abocador i que tenen molt mercuri.

  En serio, el tema és molt delicat i tindrà conseqüències imprevisibles a llarg termini.

 5. El tema de la ecologia està de moda i tothom s’apunta, i sembla que és l’única sortida, lo que ens porta a autèntiques barbaritats:

  – Gestió de residus, degut als oligopolis creats, els costos s’estan disparant (doblant i fins i tot quadruplicant) sense que això comporti una millora significativa del medi ambient.

  – Energia solar térmica, s’obliga a instal·lar a les noves construccions, l’eficiència és ínfima en els habitatges, si és per ACS recuperes l’inversió en 30 anys mínim, si és per calefacció, mai.

  – energia solar fotoelèctrica, aquí ja comencem a anar una mica bé, problema, els grans oligopolis controlen el preu i la millora de l’eficiència de les plaques. Les grans subvencions que reben qui inverteix solament serveixen per que la situació continuï estancada, i aquests grans Lobbies continuïn guanyant molts diners sense que la situació millori ostensiblement.

  – Energia eòlica, una mica millor que la fotoelèctrica, però ens acabem venent les empreses que fabriquen els molins, per lo que anem a la mateixa situació que l’anterior. De què es es vanagloria Iberdrola Renovables, dels grans beneficis que obté en temps de crisis a costa de les subvencions que rebi, vinga.

  I així podríem continuar amb una pila de temes, consum energètic als habitatges, bombetes de baix consum, calefaccions miraculoses que no gasten, malbaratament de l’aigua per part de les administracions, cogeneració, malbaratament de consum energètic a les administracions….

  I que te a veure amb l’economia i la crisis? el mateix que l’immobiliari, quan tu pagues per una cosa 2 ó 3 vegades més del seu valor real al final t’arruïnes i tens que pagar un deute de una cosa que no ho val.

  Es com si compres un cotxe a termini i te’l roben i no tens assegurança que t’ho cobreixi. Has de comprar un altre cotxe i en pagues dos.

  Salut i força, i perdoneu pel rotllo que m’he marcat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s