El no-rècord del preu del barril de petroli


oil_real_prices_4015_image001

Preus constants de desembre de 2008. Font: Departament d'Energia dels EE.UU, Banc d'Espanya i INE.

A mitjans del 2008 el preu del petroli va estar a punt de fregar la ratlla dels 150 dòlars per barril. Es tractava de la culminació d’un rally alcista que s’havia iniciat uns anys abans i que havia estat justificat per la creixent demanda de les economies emergents i una oferta estancada (no per culpa de la guerra d’Iraq, sinó  per la manca d’inversió durant els anys noranta en nous jaciments o plantes de tractament, a causa dels baixos preus del cru).

Malgrat tot,  per al consumidor espanyol, aquests no va ser un “màxim històric”. Les raons són eminentment dues:

  • El factor preus. Les dades generalment es presenten en preus corrents. Si es fa la correcció en preus constants, per exemple, es pot veure com els 39 dòlars per barril que es pagaven el gener de 1981 es transformen en 96 dòlars expressats en preus de l’any 2006.

  • El factor tipus de canvi. El tipus de canvi entre la pesseta (a partir del 1999, l’euro)  i el dòlar ha anat fluctuant al llarg d’aquestes darreres dècades, molts cops en la direcció oposada a la variació del preu del petroli.

Si conjuguem aquests dos efectes, podem generar un gràfic com el que acompanya aquesta entrada. En aquest gràfic hem agafat el preu del barril del petroli expressat en dòlars, l’hem convertit a euros per a un ciutadà espanyol (això vol dir que fins l’any 1998 el tipus de canvi correcte és el de la pesseta contra el dòlar), i l’hem ponderat per l’índex de preus al consum espanyol.  El resultat d’aquesta doble transformació és que, malgrat situar-se en màxims històrics en termes nominals (a preus corrents), el preu del barril del petroli en termes reals per a un consumidor espanyol era més baix a mitjans del 2008 que a principis dels vuitanta. És a dir, les xifres de l’any passat no van ser realment uns preus rècord, malgrat que la nostra butxaca a l’hora d’anar a la benzinera apuntés tot el contrari.

Per saber-ne més: Real Petroleum Prices

Anuncis

3 pensaments sobre “El no-rècord del preu del barril de petroli

  1. Interessant perspectiva… és cert que les gràfiques ajuden molt a visualitzar certes coses…
    Ja veurem en quin entorn de preus es mou en els propers mesos.

  2. I com és que els transportistes no aprofiten ara per queixar-se? Quan els preus estaven molt alts entenc que les solucions des de l’Estat són reduïdes. Ara el preu del petroli és baix i el de la benzina no baixa igual. Suposo que són coses de la crisi i dels recursos de pressió…

  3. La veritat és que jo no m’he cregut mai massa aquest tema (transportistes, línees aèrees)… suposo que aquests grans consumidors podrien fer contractes ‘assegurant-se’ un preu. A més, amb independència d’aquests preus de mercat ‘productiu’, hi ha les reserves de cada companyia, etc…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s