Cap a la recessió


La setmana passada el Servei d’Estudis del BBVA va presentar el butlletí de perspectives de l’economia espanyola (diapositives). El principal resultat a destacar d’aquest informe és l’oficialització de la recessió. Es preveu que el creixement del PIB, que ja es negatiu en termes intertrimestrals, acabarà sent també negatiu en termes interanuals a finals d’any, i arribarà a un mínim del -1% a mitjans del 2009.

Aquesta conclusió és un gerro d’aigua freda a la previsió d’aterratge brusc de l’economia, però mantenint petites taxes de creixement, que havia anat circulant pels diferents serveis d’estudis durant el primer semestre.  Es calculava que la taxa de creixment podria moure’s al voltant de l’1% l’any 2009, gràcies sobretot al sector exterior (exportacions), el que permetria compensar la previsible caiguda de la inversió derivada del final de la bombolla immobiliària. Així mateix, es considerava que la crisi financera seria de curta durada i els mercats es normalitzarien a mitjans del 2008.

La crisi financera  però, no només ha persistit sinó que s’ha intensificat, el que ha provocat dues coses no previstes pels nostres economistes (i pel govern): una caiguda més forta del consum del que inicialment es preveia; i sobretot, un creixement molt més baix de les exportacions, a causa del refredament global de l’economia. A més, s’espera que tots dos components caiguin l’any 2009, el que explica el creixement negatiu que experimentarà el PIB l’any 2009.

Ara la clau està en saber què s’espera que passarà a partir del 2010. Amb uns nivells d’endeutament familiar excessivament elevats, és difícil que el consum privat torni a créixer al ritme que ho ha vingut fent aquesta darrera dècada. De la inversió residencial ja ens en podem anar oblidant, malgrat les promocions d’HPO que prometen els polítics. Només ens queda exportar més (i importar menys), però això depèn de la nostra capacitat per a competir. I quan parlem de competitivitat no només ens referim als costos laborals…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s