Caldran veritablement 100.000 immigrants qualificats?


Mercat de treball 2007

En uns moments de crisi econòmica poden sobtar titulars del tipus “Caldran 100.000 immigrants qualificats” que periòdicament apareixen als nostres diaris. Què hi ha de cert en tot això?

 • Contrastant dades de formació i tipus d’ocupació es constata de què existeix el mercat laboral està farcit de desajustaments. Hi ha moltes feines de mitjana qualificació que no compten amb treballadors amb formació equivalent, el que significa haver de recórrer a persones amb una formació inferior a la qualificació requerida. En canvi “sobren” persones amb formació superior (universitària) en relació a les feines que requereixen una formació d’aquest tipus, així com persones amb formació primària o inferior.
 • A data d’avui, la política de “papers per a tothom” que implícitament s’ha aplicat ha fet que el perfil d’immigrat sigui, en termes de formació, similar al dels treballadors autòctons.  La gran diferència està, però, en termes del tipus de feines que fan. Així, mentre l’11,5% dels ocupats autòctons desenvolupava feines no qualificades el quart trimestre del 2007, aquesta proporció arriba al 34,2% dels immigrants. Aquesta proporció s’inverteix en el cas dels tècnics i professionals (27,5 % dels ocupats autòctons versus 7,5% dels ocupats immigrants).
 • Cal tenir en compte que en els propers anys les entrades al mercat laboral d’autòctons no compensaran les sortides del mercat laboral de les persones que es jubilen. Per una banda, cal tenir en compte que s’estan començant a jubilar les generacions nascudes a finals dels 40 o principis dels 50, quan els naixements van repuntar després d’una dècada marcada per la guerra i les penúries de la immediata posguerra. Per altra banda, s’estan incorporant al mercat laboral les generacions nascudes a finals dels vuitanta, justament on es produeix el mínim històric de naixements
 • Per tant és raonable pensar que, malgrat que l’atur creixi en els propers anys, hi hagi força mancances de professionals en algunes ocupacions que hagin de ser cobertes bé (1) mitjançant la reubicació de persones ocupades en altres feines o a aturats; o (2) tirant mà de la immigració. Recol·locar a persones que ja estan al mercat laboral no sempre és fàcil, però tampoc és impossible. Per això cal una política activa d’ocupació amb una formació adequada…i també temps. La immigració, per tant, permet cobrir forats que la recol·locació no pot aconseguir.
 • Malgrat tot, on veritablement calen immigrants és en feines de qualificació mitjana, és a dir, aquelles que generalment requereixen formació professional. El model productiu actual no permet absorbir prou persones amb formació superior, el que pot traduir-se en una competència per llocs de treball per part d’aquests col·lectius, amb el risc de rebuig que això pot representar.

Si esteu interessats en immigració i mercat de treball us recomano la lecutra de l’informe Inmigración y Mercado de Trabajo. Si voleu saber més sobre desajustaments al mercat laboral, us recomano un capítol de la Memòria Econòmica de Catalunya corresponent al 2007 que tracta sobre aquest tema.

Anuncis

3 pensaments sobre “Caldran veritablement 100.000 immigrants qualificats?

 1. El cas és que la politica que s’ha aplicat fàcticament els últims 10 anys ha estat la de papers per a tothom que baixi a Barajas… i alguns negrets que s’ofeguin al mar.ç
  Per altra banda, i talment com ha passat amb tantes altres coses fonamentals en la nostra vida com a ciutadans, mai se’ns ha preguntat als suposats ciutadans què en pensavem d’això.
  Com no se’ns va preguntar si voliem monarquia o república després de Franco, com mai se’ns va preguntar què pensavem de l’extinció de la pesseta etc..
  Sobre el tema de l’article, i sense tenir els coneixements ni les dades per poder raonar sobre si calen aquets 100.000 immigrants podem estar segurs que tampoc tindrem el debat democràtic per decidir-ho sobiranament, hi podem pujar de peus.
  Però em resisteixo a reduïr-ho a un tema de necessitat. Qui els necessita aquests 100.000 treballadors? Els empresaris, els autòctons mileuristes? El pais s’hauria enfonsat en un forat negre si no haguessin vingut immigrants? O bé s’haurien trobat alternatives?

 2. Sí calen si el que vols és, com sempre s’ha volgut (i aconseguit) en aquest país, pagar extremadament poc.

  Aquesta ànsia de pagar poc en sous és la que provoca ara la petició de 100.000 immigrants qualificats, ara la manca de gent en ‘x’ estudis universitaris.

 3. Jo entenc l’empresari que vol pagar poc, però també entenc que una correcta política formativa ajudaria. M’explico. El cert és que la relació entre inversió formativa i rendiment o diferències salarials segueix aproximadament, una forma parabòlica: hi ha un sector de població sense cap formació secundària que està permanentment destinada a sectors determinats molt mal pagats i per altra banda, hi ha moltes persones amb massa formació que acaben fent feines mal pagades. Per altra banda, hi ha sectors de població que tenen feines relativament ben pagades per la inversió en formació que fan. Aquests s’han de potenciar més que mai ara. Primer perquè això no és més que un símptoma que la formació rebuda per aquestes persones s’ajusta al que l’empresari sol·licita. No costa gaire formar-lo. L’excusa de molts empresaris és: si vull un universitari que prengui desicions necessito formar-lo, donar-li experiència, etc. En canvi, si vull un dissenyador de processos industrials, amb una FP especialitzat en aquest tema en té més que suficient. N’hi ha pocs i estan ben buscats perquè redueixen força problemes. És clau que el sistema recoloqui i si cal pagui una beca a les persones que, deixant la seva feina (per exemple Nissan), estudiïn quelcom necessari en altres àmbits.Cal, en definitiva, ajustar els recursos educatius en aquells que el necessiten, una idea que està fallant a l’institut quan s’orienta tothom a la uni.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s