8,8%


Font: Cambra de Comerç de BarcelonaAquest és el percentatge de dones que ocupen càrrecs de molt alta responsabilitat a les 400 principals empreses catalanes, segons un estudi presentat recentment per la Cambra de Comerç de Barcelona. Si el concepte d'”alta responsabilitat” s’estèn a la direcció d’àrea o de departament, el percentatge és lleugerament superior, del 10,8%. Si, en canvi, limitem l’anàlisi al paper de president o vicepresident del consell d’administració, la xifra a dures penes passa del 5%. Les grans empreses familiars són les que generalment compten amb un major paper. En canvi, les cotitzades (que tenen un paper petit a Catalunya), són les que mostren uns registres pitjors.

Una quantitat massa baixa? La majoria d’estadístiques assenyalen que als països desenvolupats la proporció de dones directives d’empresa sol ser propera al 30%. No obstant això, es detecta que aquesta presència és desigual, ja que generalment els càrrecs que ocupen són de direcció intermèdia. En canvi, es tracta d’una xifra similar al percentatge de dones empresàries, que a nivell de Catalunya se situava l’any 2007 en el 27,1%.

I ja que parlem de dones empresàries (i per tant emprenedores), comentar-vos que el proper dimarts 30 hi haurà una taula rodona que celebrarem a la Universitat Pompeu Fabra i a la que hi esteu convidats a assistir.

Anuncis

2 pensaments sobre “8,8%

 1. Aquests estudis són una pèrdua de temps i de diners impressionants, i és clar com aquestes institucions es gasten els quartos que no són seus, dons vinga som-hi.
  És com la llei d’igualtat, oh!. A l’empresa on sóc jo ara ens gastarem 10.000€ per fer-ne un paper que es diu “Pla d’Igualtat”, a bueno com és una subvenció, total s’ha de complir la llei. I què, després de 13 anys de la llei de prevenció de riscos laborals la gent es continua matant o quedant paralítica a la feina.
  Es clar, ara sóc racista i masclista.
  Dons resulta que quan a la feina li dic a un treballador que està contractat per treballar 7 hores i a prou feines en treballa 4 que què fa, ell em diu que sóc racista.
  Fer l’igualat per decret no funciona (no ho ha fet lo dels riscos laborals)i m’explico.
  Les altes direccions de les empreses són “nuclis durs”. Això no vol dir que siguin ni els millors, ni els més llestos, ni els que més han aportat, si no que moltes vegades únicament són els que han estat en el lloc adequat en el moment adequat. Això implica que són gent molt agafada a la cadira i extremadament corporativiste, per el que creen forts vincles de protecció entre ells. Es més, són capaços de crear directors fantasmes (sense atribucions operatives) per tal de donar ells una imatge de gent moderna i innovadora.
  Intentar canviar això, és no conèixer el nostre país i les nostres empreses.
  Per canviar el modus de funcionament de les nostres empreses en aquest sentit caldran uns 30 anys tranquil·lament, fins que les noves generacions arribin a la direcció de l’empresa (si no tornem a lo dels accidents laborals, 13 anys i als judici que s’està fent a Lleida tothom es baralla per dir que no tenen cap responsabilitat)

  A l’empresa on treballo jo, som 50% a la direcció, i no ha calgut cap llei (encara que fem un pla), es més, possiblement ho espatllin amb ser tant pesats.

 2. Aunque entiendo la postura del comentarista anterior, no es menos cierto que la Administración tiene la obligación de “modular” y “dirigir” hacia aquello que, en lo global y abstracto consideramos correcto pero que en lo particular y concreto es de difícil aplicabilidad.

  ¿Porcentaje deseable de mujeres en puestos directivos? El mismo que el de los hombres, esto es, aquél porcentaje que represente el número exacto de personas que lo merecen (y son adecuados/as, etc.). Hasta llegar al número deseable, la admnistración debe promover el número real+’x’ de mujeres (y de otros colectivos infrarepresentados).

  Creo preferibles avances lentos y consolidables que no inestables golpes de timón.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s