Un pla per a una dotzena i mitja de beneficiaris


Divuit beneficiaris. Aquesta és la xifra que s’ha aconseguit en el primer mes de vigència del Pla VIVE (Vehículo Innovador, Vehículo Ecológico), destinat a la renovació del parc mòbil. Malgrat no tractar-se d’un període representatiu, el baixíssim nombre de beneficiaris del pla en relació al nombre d’automòbils venuts (58.300 només el mes d’agost) fa intuir que el pla esdevindrà un sonor fracàs.

Al meu entendre, els dos grans errors d’aquest pla han estat (1) el sistema de subvenció, mitjançant una bonificació en el préstec en comptes d’un ajut directe per una quantitat equivalent, i (2) l’antiguitat mínima requerida. En el primer lloc, s’obliga al potencial beneficiari a finançar mitjançant un préstec l’adquisició del vehicle, el que potser no té massa sentit quan es tracta de cotxes de la banda baixa de preu (una de les condicions per a la financiació és que el vehicle no tingués un cost superior als 20.000 euros). Pel que fa a l’antiguitat mínima, aquesta és excessiva, ja que el parc de vehicles amb més de 15 anys és testimonial i en la majoria de casos correspon a persones que utilitzen l’automòbil de manera molt circumstancial i que, cas de canviar-lo, es decanten per models de segona mà.

El pla, malgrat el que diguin alguns crítics, tenia coses positives, com la de subvencionar únicament aquells vehicles amb menors emissions contaminants. Donar màniga ampla en aquest aspecte el converteix en un ajut obert a la indústria del automòbil, el que el faria de difícil justificació, fins i tot invocant motius de seguretat.

És possible repescar el pla? Penso que sí, si es redueix l’antiguitat mínima a vuit anys, i es reconverteix en un ajut en efectiu en comptes d’una subvenció al préstec.

Anuncis

Un pensament sobre “Un pla per a una dotzena i mitja de beneficiaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s