Cal limitar la contractació en origen?


Les declaracions del ministre Celestino Corbacho relatives a la necessitat de limitar, i fins i tot eliminar, la contractació en origen durant els propers anys, han causat un important enrenou.  Després de què els empresaris expressessin la seva contrarietat, sembla ser que la proposta no tirarà endavant. Alguns polítics també han mostrat els seus dubtes sobre la idoneïtat d’una mesura d’aquestes característiques.

Tenia sentit la proposta? Sí i no. Per una banda ens trobem en un context en el que, no només no es crea ocupació, sinó que es destrueix. Per tant, no sembla que tingui massa sentit “importar” treballadors quan la feina no sobra, amb les conseqüències que això pot suposar. En aquest sentit, la proposta tenia la seva lògica.

Ara bé, un plantejament d’aquest tipus suposa que tots els treballadors (aturats i immigrants) poden desenvolupar qualsevol tipus de feina. Però aquest no és el cas. El mercat laboral és molt divers, i poden coexistir perfectament altes taxes d’atur per segons quins perfils de treballadors, amb greus problemes per trobar un treballador per a determinades ocupacions. L’únic cas en què això no és així és en feines que no requereixen cap tipus de qualificació. Però aquestes representen únicament el 15% del total del mercat laboral.

Per a la resta, el procés és més difícil, ja que ha de basar-se en la formació continuada i el reciclatge d’habilitats. En el millor dels casos estem parlant d’un any. I qui assegura al treballador que un cop completat el reciclatge aconseguirà una nova feina o bé aquesta feina li atorgarà unes condicions laborals similars a la feina perduda? Molt probablement, si no es tracta d’una ocupació en declivi o en vies d’extinció, o bé aquest treballador rebutjarà entrar en formació d’aquestes característiques, o bé serà utilitzada com a sistema d’espera mentre arriben temps millors. El problema de manca de treballadors en algunes ocupacions pot continuar existint.

Per tant, limitar o suprimir la contractació en origen no sembla una idea massa encertada. Un altre tema és si el sistema actual de contractació en origen, basat en l’elaboració prèvia d’un catàleg d’ocupacions de difícil cobertura, és el més encertat o pràctic de cara a eliminar desajustaments entre demanda i oferta de treball.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s