Recessió


Gairebé tothom estarà d’acord en què l’economia espanyola no mostra la vitalitat d’altres èpoques no massa llunyanes. Però, hem entrat ja en una recessió?

En primer lloc cal aclarir el significat del terme recessió. Molts mitjans de comunicació utilitzen el terme recessió per referir-se a la situació en la que l’economia té creixements negatius del PIB en dos o més trimestres consecutius. No obstant, aquesta definició no és l’única.

Per una banda poden existir factors econòmics addicionals al creixement del PIB que poden indicar una situació de recessió. L’evolució del mercat laboral, pla producció industrial o les vendes comercials poden ser altres elements indicatius. És per aquest motiu que institucions com el National Bureuau of Economic Research (NBER) no tenen una definició automàtica de recessió i prefereixen que sigui un comitè qui dictamini si una economia està o no en recessió a partir de l’evidència disponible.

Per altra banda cal tenir en compte quina mesura de creixement s’utilitza. Generalment s’ha utilitzat com a mesura de creixement les taxes de creixement interanuals, ja que aquestes permeten eliminar efectes estacionals que apareixerien si s’agafessin taxes de creixement intertrimestrals. Una altra alternativa és utilitzar les taxes de creixement intertrimestrals “filtrades” per eliminar efectes estacionals i anualitzar-les (és a dir, multiplicar-les per 4). Aquesta alternativa, que és la que s’utilitza als Estats Units, permet veure amb millor precissió què passa en períodes de fortes oscil·lacions que no pas amb les taxes internauals, que acostumen a emmascarar-les amb allò que s’anomena “efecte base”.

I ara on ens trobem? Tots els signes apunten de què ens trobem a punt d’entrar en recessió.

Concentrem-nos primer en la taxa de creixement del PIB. Segons les darreres dades de l’INE, el creixement interanual del PIB fou del 2,7% interanual el primer trimestre del 2008. En principi, res que fes sospitar de l’existència de recessió. En canvi, el creixement intertrimestral fou un modest 0,3%, el que anualitzant-ho “a la brava” significaria un creixement anualitzat de l’1,2%. Per què aquesta discrepància? Per la senzilla raó de què el 2,7% interanual encara du la inèrcia dels bons resultats dels tres trimestres del 2007, i aquesta inèrcia no desapareixerà fins que vagin passant els trimestres i els bons resultats vagin quedant fora del còmput.

Les previsions per al segon trimestre són encara més negatives, ja que es preveu que el PIB creixi entre el 0 i el 0,3% intertrimestral, el que significarà que en el millor dels casos s’estarà creixent a l’1% (en termes intertrimestrals anualitzats). La causa d’aquest mal comportament està en l’evolució de l’índex de producció industrial, que va caure un 5,5% al maig, i les vendes de grans empreses al mercat interior, que van tornar a caure al maig.

Per tant, tot i que tècnicament no s’hagi entrat en període de recessió, sí que existeix un important risc de què a finals d’any s’hi entri. El que passi a la tardor serà decisiu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s