Un pla necessari, però poc ambiciós


El passat dijous apareixia al DOGC el Decret sobre mesures de simplificació de tràmits administratius. Es tracta d’un decret llargament esperat i que dóna cobertura a un Pla de Mesures que fou aprovat l’estiu passat. A grans trets, es pretén eliminar alguns tràmits innecessaris, unificar-ne d’altres i reduir la paperassa en allò que sigui possible.

Una lectura del Pla de Mesures dóna una idea de la gran quantitat de tràmits que un empresari ha de cobrir per tenir el seu negoci en ordre. En alguns casos, algunes d’aquestes obligacions són supèrflues i es deuen a la simple acumulació de normes que s’han anat aprovant sense tenir en compte les preexistents. En d’altres, la descoordinació entre administracions l’acaba pagant el ciutadà, havent de presentar documentació que hauria d’obrar en poder de les administracions (com justificants d’estar al corrent dels autònoms, certificacions de títols acadèmics oficials o una cosa tan senzilla com el DNI).

El pla introdueix dues idees interessants. La primera, procurar que preferentment les relacions amb l’administració es duguin de manera telemàtica. De fet, bona part de les mesures concretes van en aquesta línia i consisteixen en crear la via telemàtica per a resoldre tràmits. La segona, l’ús creixent de la declaració responsable en comptes d’haver d’aportar paperassa per justificar documentalment les sol·licituds.

No obstant, el pla podria ser poc ambiciós, ja que únicament es refereix a aquells tràmits que ara es duen a terme a l’Oficina de Gestió Empresarial i que bàsicament afecten a l’inici i cessament d’operacions de negocis i establiments. Es nota a faltar, per exemple, una major coordinació amb altres tràmits necessaris per a les empreses, com poden ser els de medi ambient o de treball.

Un altre tema no resolt, però aquest més complicat, és la cerca d’una major coordinació entre administracions. El ciutadà no hauria de ser la víctima de què els sistemes informàtics no permetin creuar informació o de què no hi hagi un conveni entre administracions per a intercanviar-se dades.

Malgrat les limitacions, benvingut sigui un pla com aquest, i esperem que no quedi com un fenomen aïllat.

Anuncis

3 pensaments sobre “Un pla necessari, però poc ambiciós

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s