El sector de la construcció residencial i els seus efectes sobre l'economia, amb l'ajut de les Taules Input-Output


inputoutputSovint s’ha parlat de la importància que té el sector de la construcció en la creació de riquesa, no només en termes directes sinó en la capacitat d’arrossegar altres sectors. Si un fa pisos, necessitarà mobles de cuina, aparells sanitaris o fusteria. Per tant, si es fan més pisos, més negoci (i més llocs de treball) generaran aquests llocs proveïdors. I si se’n fan menys, com previsiblement passarà, això voldrà dir que hi haurà més sectors afectats per la crisi.

Però fins a quin punt la construcció influeix en el conjunt de l’economia? Una eina desenvolupada dècades enrere i no massa utilitzada és la taula input-output (també denominada d’origen i destinació). Aquesta eina permet fer una foto de l’economia d’un país en un moment determinat detallant, amb major o menor grau, les interrelacions existents entre els diferents sectors econòmics. Així podem saber quin impacte pot tenir el fet que es venguin menys cotxes, o que augmentin els fluxos turístics, per citar dos exemples.

La confecció d’aquestes taules sol ser una tasca força complicada, especialment si es vol realitzar d’una manera desagregada. Prova d’això és que la darrera taula disponible per a Catalunya correspon a l’any 2001. I l’anterior data d’un ja llunyà 1987. L’Idescat ha estat l’organisme responsable de la seva col·lecció i el Departament d’Economia va publicar un número monogràfic de la seva publicació Nota d’Economia destinat a l’explotació de les taules.

Un dels articles del monogràfic ofereix, a partir de la teoria de grafs, una informació visualment molt intuïtiva sobre la importància de les interrelacions entre sectors. Així podem veure que la construcció residencial i la construcció d’obra civil (sovint aplegades dins del mateix paraigües), tenen una estructura de relacions força diferent. Així, la construcció residencial s’alimenta, a més del propi sector, del comerç a l’engròs, que al seu torn s’alimenta d’altres sectors. En canvi, el sector de la construcció d’obra civil es nodreix del sector dels elements de formigó, el qual es nodreix del sector del ciment, i dels altres minerals. és a dir, els efectes d’una crisi al sector de la construcció residencial poden ser força diferents als de la construcció d’obra civil.

Finalment, hi ha una dada interessant i que poca gent coneix: l’efecte multiplicador de la construcció residencial és d’1,55 (això vol dir que per cada euro produït al sector se’n produeix una mica més de mig euro a la resta de sectors), sensiblement més baix que el multiplicador de la construcció no residencial, que se situava en 1,78. Aquest és el motiu pel qual se sol citar la construcció d’infraestructures (que a més permeten incrementar la productivitat) com a remei en temps de crisi.

Anuncis

2 pensaments sobre “El sector de la construcció residencial i els seus efectes sobre l'economia, amb l'ajut de les Taules Input-Output

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s