El futur d'alguns centres comercials?


Mesos enrere es va produir una notícia que passà desapercebuda, però força rellevant: el tancament dels cinemes Cinesa Montigalà. Malgrat que el tancament de cinemes ha estat una constant durant les darreres dècades, la importància d’aquest tancament rau en el fet que es tractava dels primers multisales situats en un centre comercial que baixaven la persiana. Els Lauren Girona, situats al polígon Mas Xirgu de Salt, van córrer idèntica sort. I de ben segur els tancaments de multisales en centres comercials continuaran.

El que encara no hem vist, en canvi, és el tancament de centres comercials. Aquest fet es deu principalment a què la majoria d’aquests recintes es van construir a finals de la passada dècada i s’han vist beneficiats per la bonança econòmica i els canvis de costums de compra. No obstant, a d’altres països, com els Estats Units, sí és habitual veure centres comercials que, després d’una vida més o menys digna, es veuen abocats al tancament per la manca de públic, l’escàs interès dels operadors i la necessitat de renovar-los de baix a dalt.

De fet, el fenomen dels dead malls és tan important que fins i tot tenen una pàgina web dedicada, amb un llistat dels centres comercials que han hagut de tancar les portes, amb fotografies i testimonis de persones que n’havien estat usuàries. El tret comú de la majoria d’aquests establiments fou haver estat construïts als seixanta i setanta, quan la suburbanització assolí el seu zenit, i estar situat en zones relativament poc atractives. Els processos de fusions i adquisicions dels noranta, particularment intensos en el sector del retail, van condemnar a força centres comercials, especialment aquells que havien quedat més obsolets.

De fet, però, a casa nostra ja tenim experiència en Dead Malls. Concretament n’hi va haver un de molt famós anomenat Hiper. Estava situat al Prat de Llobregat, a tocar de l’autovia de Castelldefels, una mica més allunyat del Carrefour i es dóna la circumstància de què fou la primera gran superfície que s’obrí a Espanya, allà pel 1972. Malgrat tot, tancà a principis dels vuitanta i durant molts anys es pogué veure la seva estructura anat cap a Sant Boi. Malauradament no he pogut trobar una foto d’aquest hiper que segurament els que sigueu de la zona i tingueu una certa edat recordareu.

Anuncis

5 pensaments sobre “El futur d'alguns centres comercials?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s