Quants treballadors necessitarem en el futur?


A finals de febrer, el CEDEFOP (The European Centre for the Development of Vocational Training) va presentar el primer estudi sobre la demanda de treballadors a la Unió Europea amb horitzó 2015. Sorprenentment, fins ara no ha existit un estudi sistemàtic sobre les necessitats de nous treballadors als diferents països de la Unió, el que hauria estat molt útil a l’hora de dissenyar polítiques educatives o d’immigració, entre d’altres.

Cenyint-nos al cas espanyol hi ha una sèrie de dades que crec mereixen ser comentades.

  • Es preveu que en el període 2006-2015 es necessitin una mica més de 5 milions de nous treballadors. D’aquests la immensa majoria (més o menys 4 milions) haurien de substituir treballadors que previsiblement sortiran del mercat laboral, mentre que només caldran poc més d’un milió de treballadors per cobrir nous llocs de treball. Cal tenir en compte, que en el període 1996-2005, el nombre d’ocupats a Espanya va passar de 12,9 milions a 19. En altres paraules, el ritme de creació de nous llocs de treball serà molt inferior al de la darrera dècada.
  • Per ocupacions, és interessant veure que totes elles, a excepció dels treballadors vinculats a feines agrícoles o pesqueres crearan ocupació. No obstant això, en alguns sectors la creació d’ocupació serà exclusivament per reposar treballadors que surten del mercat laboral. Aquest és el cas de les ocupacions vinculades als sectors industrials i també els treballadors administratius.
  • Els tècnics de suport, en canvi, seran el grup que en termes relatius creixerà més, especialment en llocs de treball de nova creació. També caldrà més mà d’obra no qualificada i treballadors en el sector serveis, en aquests casos principalment per reposició.
  • El grup de professionals, que és l’habitat natural de les persones amb formació universitària, creixerà, però moderadament. Previsiblement no serà capaç d’assumir el nombre de titulats que cada any surten de les universitats espanyoles.

Cal tenir en compte que totes aquestes previsions depenen críticament de dos factors: d’extrapolar dades històriques econòmiques (creixement del PIB, productivitat, estructura sectorial…) i de la composició de la força de treball, a més de fer una llarga sèrie de supòsits. Els nombres cal agafar-los amb una certa cautela, per si és important la tendència que apunten.

Anuncis

Un pensament sobre “Quants treballadors necessitarem en el futur?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s