Què hauria passat si Habitat hagués caigut?


Ha estat en el darrer minut, però finalment Habitat se n’ha sortit d’un més que inevitable procés concursal. Finalment, i gràcies a llargues negociacions amb representants d’administracions inclosos, tots els bancs participants del macrocrèdit sindicat que li concediren en el seu dia s’han avingut a renegociar-ne les condicions. Fins i tot el Barclays o el Deutsche Bank, que eren els més refractaris a acceptar unes noves condicions, han acabat acceptant.

Què hauria passat si finalment, l’acord no hagués estat possible? Habitat no és una empresa qualsevol, sinó un dels principals grups immobiliaris d’àmbit espanyol. Fins ara, els problemes s’han centrat en algunes empreses o bé clarament especulatives (el cas d’Astroc), o bé d’abast regional (el cas de Llanera). La caiguda d’una gran immobiliària suposaria la certificació de la punxada de la bombolla immobiliària, i podria ser el detonant d’una cadena d’insolvències. I, fins i tot, de la precipitació de la crisi econòmica que tothom preveu que arribarà, però que a dia d’avui encara no ha fet acte de presència.

En un context de desacceleració econòmica, és fonamental evitar una excessiva depressió de les expectatives. Si la gent comença a pensar que s’aproxima una crisi, deixarà de gastar en coses no imprescindibles o en aquelles que no pugui pagar al moment. I si cau la venda de cotxes o els restaurants estan buits, llavors sí que ha arribat la crisi. El cercle virtuós es torna en un cercle viciós. Per això, una intervenció de les administracions com la que s’ha dut a terme, no només és comprensible sinó totalment desitjable. Encara que hagi estat a les portes d’unes eleccions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s