Perillen les pensions? No, si ens posem mans a la feina ;)


Els experts ens avisen de què els números de les pensions no quadraran a mig termini. Un estudi presentat ahir per la Fundación de Estudios Financieros alertava d’aquesta possibilitat i proposava algunes mesures, tals com fer obligatori una cobertura privada alternativa o allargar l’edat de jubilació.

Comparteixo l’anàlisi del problema, però en canvi discrepo en les solucions. Anem al problema: els números no surten perquè la base de contribuents anirà reduint-se paulatinament per la davallada demogràfica de les darreres dues dècades. Per què ha passat això? Podem parlar de canvis en els models familiars, però sobretot hi ha un factor: l’entorn no ajuda gens a la natalitat. A data d’avui Espanya compta amb les pitjors polítiques públiques familiars dels països avançats. Els xecs-nadó han començat a alleugerir el problema, però no l’han solucionat totalment.

I els números tampoc surten per la precarització del mercat de treball que s’ha experimentat des de mitjans dels noranta, en especial pel que es refereix als salaris. A menors salaris, menor base de cotització a la Seguretat Social. Si la tendència és continuista (amb salaris estancats o a la baixa), podem trobar-nos amb el fet de què el mileurisme acabi posant en perill la guardiola de les pensions. I que el remei que es proposa (obligar a fer plans de pensions), sigui inassolible per una generació que s’ha trobat amb majors despeses (començant per l’habitatge) amb una menor renda disponible.

Potser caldria afrontar el tema d’una altra manera: plantejant polítiques públiques familiars de debò que facilitessin una natalitat “raonable”, o començar a repensar el model de baixos salaris que s’ha generalitzat (discutible també en termes d’eficiència econòmica per la manca de productivitat que pot acabar generant). Potser llavors solucionarem bona part del problema, si no és que el solucionem en la seva totalitat.

Anuncis

4 pensaments sobre “Perillen les pensions? No, si ens posem mans a la feina ;)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s