Absentisme, generació Y i cultura del canvi organitzatiu


L’absentisme comença a preocupar als empresaris. Amb el canvi de conjuntura econòmica i passada l’època de vaques grasses, cal tornar a mirar els costos. I un dels que creix any rere any és el derivat de l’absentisme laboral. Actualment l’índex d’absentisme se situa entre el 4 i el 5% a la indústria, però en algunes empreses pot arribar tranquil·lament a ser del 10%, com sembla que és el cas de la planta de Merck a Mollet. Als serveis la xifra és lleugerament inferior, però també amb tendència ascendent.

La Generalitat acaba de presentar un informe referit a aqust tema, identificant el perfil de l’absentista. Una de les conclusions més sorprenents és que els joves entre 16 i 25 anys tenen una taxa d’absentisme que dobla la dels adults, i fins i tot supera a la de les persones majors de 55 anys. Una segona dada interessant és que prop del 80% dels treballadors no han agafat cap baixa durant el 2007.

Una explicació superficial apuntaria a la falta de compromís de les persones de l’anomenada Generació Y, enfront de persones d’altres generacions. Les dades ens ajuden a justificar aquest plantejament. Però, què hi ha darrere d’aquesta teoria?

Potser el que ha fet la Generació Y és adaptar-se al nou mercat laboral. La manca de compromís d’aquesta generació com a treballadors és la conseqüència lògica de la manca de compromís de les empreses envers els treballadors, manifestada en les demandes de flexibilitat completa, començant per la relació laboral (temporal i a ser possible per ETT) i acabant per horaris o retribucions.

Potser es pot reduir una bona part d’absentisme millorant el clima laboral de les empreses. Contractes no tan precaris, permetre conciliar la vida familiar i professional i passar de la cultura de la presencialitat a la cultura dels objectius poden ajudar molt en aquesta direcció. L’experiència d’algunes empreses demostra com mesures com aquesta redueixen l’absentisme i incrementen la productivitat. La pregunta és: per què si així és això, no es du a terme? La resposta: la resistència al canvi de moltes organitzacions.

Anuncis

Un pensament sobre “Absentisme, generació Y i cultura del canvi organitzatiu

  1. David,

    Felicitats pel post. Hi ha dues idees que van juntes i que trobo fonamentals:

    “permetre conciliar la vida familiar i professional (1) i passar de la cultura de la presencialitat a la cultura dels objectius poden ajudar molt en aquesta direcci

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s