Weber tenia raó… o no


Tenia Weber raó quan parlava sobre “l’ètica protestant”? Segons la tesi d’aquest filòsof alemany (i pare de la sociologia moderna) de finals de segle XIX, les zones d’Alemanya amb predomini protestant havien tingut un major desenvolupament respecte a les catòliques gràcies a la seva religió. Weber considerava que la reforma protestant, especialment el calvinisme, havien estat la llavor del desenvolupament. La mundanització, el despreci per les icones o per l’almoina i la demonització de la luxúria van permetre l’acumulació de capital necessària per poder afrontar nous negocis i, en darrera instància, la revolució industrial.

Aquesta tesi ha estat recentment analitzada per Sascha Becker i Ludger Wöessman, investigadors de l’Ifo. A partir dels censos de la Prússia de finals del segle XIX, el protestantisme s’associava a un major nivell de desenvolupament, però també a una major taxa d’alfabetització. Qui va causar què? Una teoria alternativa, i que les dades donen com a plausible, és que fou l’alfabetització primerenca, i no la religió per se, el principal motor per al major nivell de desenvolupament econòmic. En altres paraules, el desenvolupament econòmic fou una conseqüència imprevisible de la Reforma.

Per cert, Finlàndia és un país de tradició protestant.¿Tenía razón Max Weber cuando hablaba sobre “la ética protestante”? Según la tesis de este filósofo alemán (y padre de la sociología moderna) de finales de siglo XIX, las zonas de Alemania con predominio protestante habían tenido un mayor desarrollo respecto a las católicas gracias a su religión. Weber consideraba que la reforma protestante, especialmente el calvinismo, habían sido la semilla del desarrollo. La mundanización, el desprecio por los iconos o por la limosna, y la demonización de la lujuria permitieron la acumulación de capital necesaria para poder afrontar nuevos negocios y, en última instancia, la revolución industrial. 

Esta tesis ha sido recientemente analizada por Sascha Becker y Ludger Wöessman, investigadores del Ifo. A partir de los censos de la Prusia de finales del siglo XIX,  observaron que el protestantismo se asociaba a un mayor nivel de desarrollo, pero también a una mayor tasa de alfabetización. ¿ Qué fue lo que causó qué? Una teoría alternativa, y que los datos dan como plausible, es que fue la alfabetización temprana el principal motor para el mayor nivel de desarrollo económico. En otras palabras, el desarrollo económico fue una de las involuntarias consecuencias de la Reforma. 

Por cierto, Finlandia (país que se asocia con un modelo de excelencia educativa)  es un país de tradición protestante.

Anuncis

2 pensaments sobre “Weber tenia raó… o no

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s