Tenir les dones a casa ens costa 977 milions d'euros


La incorporació de la dona al món laboral fa anys que és una assignatura aprovada, però encara queda pendent la incorporació de la dona a càrrecs de responsabilitat. Només 1 de cada 4 directius de les empreses catalanes són dones, malgrat que siguin ja majoria entre els titulats universitaris.

Una de les causes del problema de la manca de dones en llocs directius i de responsabilitats l’abandonament prematur del mercat de treball a causa sobretot de la maternitat. En molts casos, moltes d’aquestes dones ja no tornen a al mercat laboral o bé ho fan a temps parcial. Tot i que en alguns casos aquesta retirada és voluntària, molts cops no queda més remei que sortir del mercat laboral a conseqüència de la pressió del propi mercat i les mancances del nostre estat del benestar.

Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona ha quantificat la pèrdua que suposa tenir a casa a dones amb qualificació superior: 977 milions d’euros, el que suposa ni més ni menys que el 0,5% del PIB català (estudi complet). Aquesta és la quantitat que les 52.000 dones amb estudis superiors que deixen de percebre els anys que abandonen el mercat laboral per motius familiars.

Les solucions que s’apunten a l’estudi són conegudes, però no deixa de ser significatiu que sigui una corporació empresarial (les cambres de comerç apleguen a totes les empreses i autònoms) qui les faci: racionalitzar horaris, crear més guarderies i escoles bressol públiques, i afavorir fiscalment aquelles microempreses que s’enfronten a costos derivats de baixes maternals.

Tot i que l’estudi s’ha realitzat a nivell català,  és extrapolable al conjunt d’Espanya.La incorporación de la mujer al mundo laboral hace años que es una asignatura aprobada, pero aún queda pendiente la incorporación de la mujer a cargos de responsabilidad. Sólo 1 de cada 4 directivos de las empresas catalanas son mujeres, aunque sean ya mayoría entre los titulados universitarios.

Una de las causas del problema de la falta de mujeres en puestos directivos y de responsabilidades del abandono prematuro del mercado de trabajo a causa sobre todo de la maternidad. En muchos casos, muchas de estas mujeres ya no vuelven a al mercado laboral o bien lo hacen a tiempo parcial. Aunque en algunos casos esta retirada es voluntaria, muchas veces no queda más remedio que salir del mercado laboral a consecuencia de la presión del propio mercado y las carencias de nuestro estado del bienestar.

Un estudio de la Cámara de Comercio de Barcelona ha cuantificado la pérdida que supone tener en casa a mujeres con calificación superior: 977 millones de euros, lo que supone nada menos que el 0,5% del PIB catalán (estudio completo) . Esta es la cantidad que las 52.000 mujeres con estudios superiores que dejan de percibir los años que abandonan el mercado laboral por motivos familiares.

Las soluciones que se apuntan en el estudio son conocidas, pero no deja de ser significativo que sea una corporación empresarial (las cámaras de comercio reúnen a todas las empresas y autónomos) quien las haga: racionalizar horarios, crear más guarderías y guarderías públicas, y favorecer fiscalmente aquellas microempresas que se enfrentan a costes derivados de bajas maternales.

Aunque el estudio se ha realizado a nivel catalán, es perfectamente extrapolable al conjunto de España.

Anuncis

3 pensaments sobre “Tenir les dones a casa ens costa 977 milions d'euros

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s