Avui ha estat un dilluns negre per a les borses d’arreu del món. A Espanya l’IBEX s’ha deixat més del 7% en només una sessió. Únicament un valor dels grans ha quedat en números verds, i es tractava d’Inmobiliaria Colonial, target d’una més que probable OPA. Igual sort han tingut altres mercats europeus, amb baixades entre el 6 i el 7%, unes caigudes que no es veien des de feia una dècada. L’única gran borsa que se n’ha lliurat ha estat, paradoxalment, Wall Street, avui tancada per ser festiu allà.

Sembla ser que aquesta caiguda té un marcat component conjuntural. De fet, entre les víctimes hi ha un bon nombre d’empreses que llueixen uns balanços ben lluents i que, en termes de PER, no estan excessivament sobrevaluades.

La por a què els Estats Units entrin properament en recessió sembla estar al darrera d’aquesta baixada. Els darrers registres de creixement econòmic (corresponents al tercer trimestre) van ser favorables (un 2,8% de creixement), però tot indica que la taxa de creixement dels propers trimestres serà modesta. Els efectes del final de la bombolla immobiliària estan passant factura en el consum de les famílies.

No obstant, aquesta crisi bursàtil té també un component estructural. A diferència de la punxada del 2000, que va afectar sobretot a aquells sectors més relacionats amb la tecnologia, les darreres turbulències dels mercats apunten a què potser hem arribat al final per una bona temporada d’allò que se’n va anomenar exuberància irracional.

Els analistes diuen que el 2008 serà un any mogut i que, en tot cas, ja ens podem acomiadar de les taxes de rendibilitat que molts mercats financers han exhibit en el darrer lustre. I tot sembla indicar, amb els precedents dels Estats Units i de la borsa irlandesa (que ha perdut el 35% durant el darrer any), que la cosa no pinta especialment brillant a la borsa espanyola.

Anuncis

2 pensaments sobre “

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s