El mileurista japonès


Malauradament Espanya no està sola en qüestió de mileurista. El fenomen de contractes de mala qualitat i amb sous baixos està àmpliament estès, especialment en la generació que es situa entre els 20 i els 35 anys. Als Estats Units, per exemple, existeix un ampli debat sobre aquest tema, agreujat pel fet que la cobertura mèdica està vinculada al contracte de treball i molts dels nous treballs o bé no l’ofereixen, o és molt limitada.

El que més m’ha sorprès que el mileurista també està molt present al Japó, una societat on tradicionalment havia existit la plena ocupació i els empleats només abandonaven l’empresa per jubilar després de mig segle de servei a ella. Tanmateix, dècada i mitja de recessió han destruït el mite del mercat laboral japonès. Joves aturats o saltant d’ocupació en ocupació són ja habituals. I salaris de 150.000 iens mensuals (menys de 1000 euros) no són inhabituals.

Us recomano que llegiu un article recent de BusinessWeek que es fa ressò d’aquest fenomen i de les conseqüències que pot comportar a mig termini per a l’economia i la societat.Desgraciadamente España no está sola en cuestión de mileurismo. El fenómeno de contratos de mala calidad y con sueldos bajos está ampliamente extendido, especialmente en la generación que se situa entre los 20 y los 35 años. En Estados Unidos, por ejemplo, existe un amplio debate sobre este tema, agravado por el hecho de que la cobertura médica está vinculada al contrato de trabajo y muchos de los nuevos trabajos o bien no la ofrecen, o es muy limitada.

Lo que más me ha sorprendido que el mileurismo también está muy presente en Japón, una sociedad donde tradicionalmente había existido el pleno empleo y los empleados sólo abandonaban la empresa para jubilarse tras medio siglo de servicio a ella. Sin embargo, década y media de recesión han destruido el mito del mercado laboral japonés. Jóvenes desempleados o saltando de empleo en empleo son ya habituales. Y salarios de 150.000 yenes mensuales (menos de 1000 euros) no son inhabituales.

os recomiendo que leais un un artículo reciente de BusinessWeek se hace eco de este fenómeno y las consecuencias que puede acarrear a medio plazo para la economía y la sociedad.

Anuncis

2 pensaments sobre “El mileurista japonès

  1. Retroenllaç: meneame.net

  2. Retroenllaç: El mileurista japonés | mileuristas.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s